top of page

Gezondheid

​

De hype van sociale media is nog relatief jong, daardoor kunnen de gevolgen hiervan op de langere termijn niet worden aangeven. Natuurlijk zijn er onderzoeken gedaan, waarbij de gevolgen op hele korte termijn wel duidelijk worden. Ook worden er aannames gedaan over de gevolgen op langere termijn voor zowel de geestelijke als voor de lichamelijke gezondheid

 

De meeste ouders vinden de gezondheid van hun kind goed, 5% geeft echter aan dat de gezondheid van hun kind niet optimaal is. Er is wat dit betreft geen verschil tussen kinderen die meer dan twee uur per dag TV kijken of computeren en kinderen die minder tijd achter een beeldscherm doorbrengen. De tijd dat kinderen achter een beeldscherm doorbrengen is wel gerelateerd aan de psychosociale gezondheid.

 

Invloed op de gezondheid

Het gebruik van social media heeft niet direct invloed op de gezondheid, maar wel indirect. 

Uit onderzoeken blijken dat het concentratie vermogen, de sociale omgeving, de druk in je hoofd en stress wel gevolgen zijn van het gebruik van social media. 

Ook bewegen kinderen minder, omdat ze vaker binnen zitten. Intensief mediagebruik van kinderen blijkt ook samen te gaan met slechtere voedingsgewoonten. Kinderen die meer dan twee uur per dag achter een beeldscherm zitten, slaan vaker het ontbijt over en eten minder regelmatig groente en fruit. 

 

Onder het kopje 'social media' heeft u kunnen lezen dat WIJS magazine ontwikkeld is voor ouders om adviezen te geven over mediaopvoeding. Op paging 49 Beeldschermtijd kunt u per leeftijd bekijken wat gezonde beeldschermtijd is. 

 

Wanneer je twijfelt of je kind lijdt aan psychische problemen door het gebruik van social media, kan je de Strenghts and Difficulties Questionnaire (SDQ) aanvragen. De SDQ is een korte screeningslijst die de psychische problematiek en vaardigheden bij kinderen van 3 tot en met 16 jaar meet.

Bij kinderen die meer dan twee uur per dag TV kijken of computeren, is de SDQ vaker verhoogd dan bij kinderen die minder tijd achter een beeldscherm doorbrengen. De SDQ maakt ook onderscheid naar het soort psychosociale problemen, waaronder problemen met leeftijdsgenoten en problemen met sociale vaardigheden.

 

Nederlands centrum Jeugdgezondheid heeft een brochure ontwikkeld voor ouders, om gezond om te gaan met mediawijsheid. Tevens geeft de brochure ook informatie over de werking van het Nederlands centrum Jeugdgezondheid.

 

 

 

 

 

bottom of page