top of page

Vrijetijdsbesteding

​

Gaming is een belangrijke activiteit voor kinderen. Het is niet meer een tijdverdrijf. Kinderen kunnen er vaardigheden mee ontwikkelen en leren omgaan met andere spelers in een virtuele omgeving. De informatie die ze hieruit halen, kunnen ze beter toepassen.

 

Daarom is het belangrijk om als ouder een vinger aan de pols te houden. Door inzicht te hebben in de digitale wereld, in concrete kansen maar ook risico’s, kan je kinderen helpen om mediawijs te gamen.

 

Kies goede apps, games en websites. Als ouder heb je een belangrijke rol in de keuze voor media. Kies daarom voor kwalitatief goede en uitdagende games, apps en YouTube-filmpjes.

 

Mediasmarties biedt een overzicht van kindermedia afgestemd op de leeftijd van je kind. Je kunt hier informatie vinden over de inhoud en geschiktheid van mediaproducten zoals: televisieprogramma’s, (bioscoop)films, online games, video games, apps en websites voor kinderen tussen de 1, 5 tot en met 11 jaar. 

 

Volgens Mediaopvoeding zijn er drie gouden regels over gamen:
1. Kweek zelfredzaamheid bij kinderen en zorg ervoor dat ze zelf inzien dat gamen niet ten koste mag gaan van school en andere verplichtingen.

2. Noem het geen verslaving, maar help je kinderen door ze op bepaalde afspraken te wijzen. ZO voorkom je dat ze het idee krijgen dat ze steeds falen.

3. Leef je in en speel eens mee. Vraag waarom ze een bepaalde game leuk vinden en luister zonder vooroordelen.

Is er sprake van problematisch game-gedrag? Vraag dan via de huisarts om professionele hulp.

 

Vodafone heeft een checklist voor ouders, over digitaal opvoeden.

bottom of page