top of page

Informatie

​

Uiteindelijk is dat hetgeen wat iedere leerkracht wil bereiken: leerlingen die goed in staat zijn om hun eigen weg te vinden in deze maatschappij. Toch is de maatschappij niet meer hetzelfde, er komen allemaal nieuwe beroepen die passen bij de 21ste eeuw. Daarvoor moeten we ook andere verwachtingen stellen aan kinderen en we passen dus ook ons onderwijs aan. Kennisnet stelde voor deze nieuwe maatschappij ook een lijst met nieuwe vaardigheden op: de ''21st Century Skills''.

 

Wil je weten wat er van jou als leerkracht wordt verwacht? Download hiernaast de mediacompetenties voor leerkrachten (Kennisnet, 2013). 

 

Wil je weten wat er van de kinderen eigenlijk verwacht wordt? Download hiernaast de mediawijsheidcompetenties voor leerlingen uit het primair onderwijs (Kennisnet, 2013).

 

Eerder schreef Patricia hierover al op haar blog. Ze vatte het model van de 21st Century skills samen door middel van kernwoorden en ze gaf aan hoe het pastte in de tijd van nu

 

Samenwerken
Kernwoorden: gezamenlijk doel, talenten herkennen, rekening houden met elkaar, open houding naar elkaar enz.
Dit past in de huidige maatschappij omdat veel netwerken met elkaar verbonden zijn. Denk aan de toenemende digitale middelen die helpen om samen te werken zoals social media als Facebook en Twitter.


Creativiteit
Kernwoorden: ''Out of the box denken'', nieuwe ideeën, risico's durven nemen, samenhang zien, nieuwsgierigheid enz.
Veel kennis is op internet beschikbaar, daar draait het dus niet meer om. Het gaat erom dit het goed toegepast kan worden en dat je je kan onderscheiden van de rest. 


Ict-geletterdheid
Kernwoorden: verscheidenheid technologie, inzicht, analyseren, selecteren, communicatie in de maatschappij begrijpen enz.
Het is van belang om effectief gebruik van te maken van ict, je ziet immers veel technologische snufjes om je heen!


Communiceren 
Kernwoorden: overbrengen en ontvangen van boodschap, doelgericht informatie uitwisselen, actief luisteren, duidelijk zijn, laten zien wie je bent enz. 
Veel communicatie verloopt schriftelijk (digitaal) en het bereik van een boodschap wordt groter. Dit brengt gevaren mee en vraagt dus veel oplettendheid en een kritische blik. 

Probleemoplossend vermogen
Kernwoorden: problemen zien en oplossen, plan, doorzettingsvermogen, samenwerken, krachten bundelen, evaluatie, reflectie enz.
Vroeger werd er voor je gedacht en nu word er van je gevraagd om zelf je kwaliteiten te binden, dit kan ieder op eigen niveau. 


Kritisch denken
Kernwoorden: eigen visie of van een ander, vergelijken, concluderen, interpreteren, zelfreflectie, mening onderbouwen, onafhankelijkheid enz. 
Er is veel diversiteit aan informatie, niet alles is altijd wat het lijkt. Tegenwoordig is een grotere vrijheid van meningsuiting en liggen soms feiten en meningen dicht bij elkaar. 


Sociale en culturele vaardigheden
Kernwaarden: verschillende achtergronden, samen leren, samen werken, samen leven, respect, open houding, ontdekkende houding enz.
Zoals eerder gezegd is het bereik inmiddels groot. Contacten zijn gemakkelijk gelegd, hier komen dan ook veel verschillende achtergronden in terug. Leer deze te benutten, zodat er van elkaar geleerd kan worden.

 

Voor ideeën hoe je kan werken aan de 21st century skills, kijk je bij ''materiaal''.

bottom of page